Yenidoğan bebek bakımı nasıl yapılır?

1574 0
yenidoğan bebek bakımı nasıl yapılır

Yenidoğan bebek bakımı nasıl yapılır? Bebeğinizi sağlıklı bir şekilde doğurdunuz, hastaneden çıkıp eve geldiniz. Şimdi evde bebekle baş başa kaldınız. Hastanedeki doktorlar, hemşireler, kimse yok yanınızda.

Oda Isısı Ne Olmalı ?

Zamanında doğan bebekler için 21° C uygundur. Klima ile ısınıyorsanız, bebeğin üzerine üflememek koşuluyla bebeği odada tutabilirsiniz. Bebek, kapı veya pencerenin aralanmasıyla, çok soğuk olmayan ortamda hemen üşümez, üşüse de hasta olmaz.

Kapının veya pencerenin önüne yatırmayın bebeğinizi. Fazla ısınan bebekte uyku hali ve beslenme isteksizliği görülür. Fakat bebeğin elleri ve burnu soğuksa, ortam ısısı yetersiz demektir. Üzerine battaniye örtülerek bebek ısıtılmalıdır.

Ziyaretler

İlk zamanlarda yorucu ziyaretlerden kaçının. Bebek bakımı en kolay evde yapılır. Bebeği kalabalık ortamlara sokmayın. Özellikle kış aylarında kapalı ortamlarda, virüslerin neden olduğu üst solunun yolları enfeksiyonlarına çok sık rastlanır.

Bebeğin hastalanmaması için mümkünse ziyaretçi kabul etmeyin, erteleyin. Kalabalıklara sokmayın, ufak çocuklardan uzak tutun. Annenin de lohusa döneminde kendini iyi koruması gerekir. Hastalanmamak için anne de fazla kalabalığa çıkmamalı.

Göbek Bağı

Bebeğin göbeğinin ve çevresinin temiz ve kuru olması gerekir. Göbek bağı kullanmayın. Günde 2-3 kere göbek kordonunu dibinden, alkollü pamuk ile silin. Göbeği bezin dışında bırakmaya dikkat edin. Göbek 7-14 gün içinde kendiliğinden düşer. Düştükten sonra yerinde hafif bir kanama olması normaldir. Bu durumda alkolle silebilirsiniz.

Yatma Pozisyonu

Bebeği başı yan yatar pozisyonda yatırmalısınız. İlk günlerde devamlı kontrol altında olmalı. Arada bir taraf değiştirmekte fayda var.

Emzirme

Bebeğinizin istediği sıklıkta emmesine izin vermelisiniz. Dikkat edilmesi gereken nokta ise bir göğsü emdikten sonra diğer göğüsle de emzirmek gerekir.