Web Tasarım Nasıl Yapılır?

1565 0

Web tasarım, son yıllarda giderek popülerleşen bir konudur. Günümüzde web sitesine sahip olmak özellikle işletmeler için neredeyse bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu noktada web tasarımı konusu oldukça güncel ve önemli bir hale gelmiştir. İnternet sitesi sahipleri sayfalarının etkili olabilmesi için bu konunun üzerine daha fazla düşmektedirler. Çünkü internet çağında yaşadığımız bu dönemde milyonlarca site kurulmakta, her geçen gün bu sitelerin sayısı artmaktadır. Site sahipleri, kendi sayfalarını ön planda tutabilmek adına web tasarım konusuna önem vermek durumundadırlar.

İyi bir web tasarımı için bir takım teknik bilgiler gerekmektedir. Ancak her kullanıcının bu donanıma sahip olmaya imkanı olmayabilir. Bu nedenle birçok firma, sitelerin web tasarım işini üstlenir. Çoğu kullanıcı için tasarım hazır olarak edinilse de diğer birçok kullanıcı da kendi sitelerini kendileri tasarlamaktadır.

Kendi Web Sitenizi Nasıl Tasarlayabilirsiniz?

Başarılı bir web sitesi için, düzgün bir tasarıma ihtiyaç vardır. Bazı site sahipleri tasarımlarını profesyonellere yaptırsalar da, diğerleri bunun temel birkaç bilgi ve ipucuyla kendilerinin yapabileceğini belirtirler. Web tasarımda temel üç aşama vardır:

  • Düzgün hosting (barındırma) seçimi
  • Domain (alan adı) seçimi
  • Web sitesi kurulum aracı seçimi
  • İçerik ekleme

Web Tasarım Nasıl Yapılır?

Hosting Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Hosting, web sitesinin veri tabanını oluşturan, yani web sitesini içinde barındıran yer anlamına gelmektedir. Kullanıcılar, bu hizmeti sunacak hostingi seçerken şu noktalara dikkat etmeliler:

  • Güvenlik
  • Depolama
  • Bant Genişliği
  • Ölçeklendirme
  • Destek

Domain Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Alan adı seçerken dikkat edilmesi gereken ilk şey, ismin siteyi yansıtabilmesidir. Aynı zamanda çarpıcı alan adları çok daha fazla tıklanmayı getirebilir.

Web Sitesi Kurulum Aracı

Teknik bilgi ve deneyime sahip olmayan kişiler, web sitelerini hızlıca kurabilmek için Hazır Web Siteleri’ni tercih edebilmektedirler. Ancak vakit ayırıp, tasarımla ilgilenmek isteyen ve sitelerini kişiselleştirmek isteyen kullanıcılar, WordPress (CMS) gibi yöntemleri tercih edebilmektedir. Bu yöntemde kişiler kodlama ve ileri seviye tasarım tekniklerini de bilmeden, sitede tasarım yapılabilmektedir.

İçerik Girişi

İçerikler, web sitenin amacı ve hedefleri doğrultusunda hazırlanmalıdır. Sitede bulunacak kategoriler de yine kurulma amacına göre ve içeriğe göre seçilmelidir. Bir web sitesinde genellikle şöyle kategoriler bulunmaktadır:

  1. Anasayfa: Web sitenin ne ile ilgili olduğuna dair temel bilgiler verilmeli, ziyaretçiyi yakalayabilecek içerikler girilmelidir.
  2. Hakkımızda: Kurucunun kendini ya da işletmeyi tanıttığı bölümdür.
  3. Ürün/Hizmet: ilgi çekici görseller eşliğinde bilgilendirme yapılabilir.
  4. İletişim: Bu bölümde adres bilgileri, telefon, e-mail gibi bilgiler verilir.

Web Tasarımda Dikkat Edilecek Noktalar

  • Basit ve anlaşılır bir tasarım: Sitenin çok karmaşık olmaması, ziyaretçiyi yakalayabilmek için oldukça önemlidir. Siteye giriş yapan kişiler, sitenin ne için kurulduğunu ve kendilerine neler verebileceğini anlamalıdır.
  • Sitede aradığını bulabilmek: Site eğer çok karmaşık tasarlanırsa, ziyaretçiler site içerisinde kaybolabilirler. Aradıkları şeye ulaşmaktan güçlük çeken kişiler, site içerisinde vakit kaybetmek yerine, çıkış yaparak başka bir siteye yönelebilirler.
  • İçerik: Siteye girilen içerikler olabildiğince ilgi çekici olmalı, siteye giriş yapan ziyaretçi yakalanmışken kaçırılmamalıdır. Aynı zamanda girilen içeriklerin net ve anlaşılır olması da oldukça önemlidir.
  • İletişim bilgileri: Bu kısımda verilen adres, telefon ve mail bilgileri net ve açık bir şekilde girilmelidir. Ayrıca verilen bilgilerin güncel ve erişilebilir olması da oldukça önemli bir noktadır.
  • SEO: Arama motoru optimasyonu anlamına gelen SEO, iyi bir şekilde ayarlanırsa, web sitesi arama motorlarında üst sıralara çıkmaktadır. Bu aynı zamanda rakipleri geride bırakmak için önemli bir adımdır.
  • Uygunluk: Günümüzde insanlar, internete yalnızca bilgisayar aracılığıyla girmemekte, akıllı telefon, tablet vb. araçlar kullanmaktadırlar. Bu nedenle web sitesi her araca uygun tasarlanmalıdır. Ayrıca tek bir tarayıcıya göre değil, diğer tarayıcıları da kapsayacak şekilde uyumlu olmalıdır.