Sigaranın insan vücudundaki etkileri nelerdir sorusunun kendi içinde pek çok cevabı vardır. Sigara kullanan ve kullanmayan her vatandaş bu soruyu kendine göre cevaplandırır. Bilinmesi gereken en önemli detay ise sigaranın herkese eşit derecede zararı olmasıdır. Örneğin 18 yaşında içen bir genç ile 60 yaşında içen bir yaşlı aynı derecede sigaradan etkilenir.
İnsan vücudundaki etkilere baktığımız zaman ise genel anlamda geniş bir liste ile karşılaşırız. Çünkü sigaranın insan vücuduna bırakmış olduğu etkiler her geçen gün katlanarak büyüyor. Nefes darlığı, akciğer kararması, yaşlılık, ciltte kırışıklık, sağlıksız vücut ve daha pek çok faktörü bu etkilere örnek olarak gösterebiliriz.
Sigaraya Nasıl Başlanılır?
Sigaranın insan vücudundaki etkileri nelerdir sorusu ile devam edecek olursak sağlıklı düşünememe ve unutkanlığı da bu listenin içine dahil edebiliriz. Sigaraya nasıl başlanır sorusu da pek çok kişi tarafından merak edilen bir sorudur. Gençler gerek eğitim öğretim hayatları olsun gerekse dışarı yaşantıları olsun pek çok kişi ile arkadaşlık kuruyor.
Gençlerin sigaraya başlaması ise işte bu ortamlarla ile başlanabiliyor. Yaşlılar ise önceden sigaraya başladıkları için bağımlı hale gelir ve sigarayı bırakma konusunda ciddi sıkıntılar yaşarlar. Yaşamış oldukları ailevi problemler ve psikolojik çalkantılar onları sigara kullanımına iten en temel sebepler arasındadır.
Pasif İçici ve Normal İçici Arasındaki Farklar
Sigaranın insan vücudundaki etkileri nelerdir sorusu pasif içici ve normal içici etrafında da şekillenir. Öncelikle sigara içmeyen ile sigara içen bir insanın vücudu asla bir değildir. Yanınızda sigara içen biri olduğu zaman siz pasif içici olursunuz. Çoğu uzman hekim pasif içicilerin normal içen kişilere karşı daha çok etkilendiklerini dile getirir.
Bu bağlamda aralarında sağlığı olumsuz yönde etkileyen farkların fazla olmamasını göze alacak olursak ikisi için de zararlı olduğunu dile getirebiliriz. Pasif içiciler her ne kadar içmese de o an sigara dumanından olumsuz yönde etkilenmiş olurlar. Eğer o kişide sağlık sorunu varsa en az bağımlı bir sigara kullanıcısı kadar zarar görmüş demektir.
Sigaranın Vücutta Yarattığı Olumsuz Etkenler
Sağlıklı vücut için sigaradan uzak durulmalıdır. Bunun başlıca nedenleri;
• Sigara içermiş olduğu katran yağı ile başta akciğeriniz olmak üzere tüm organlarınızı etkisi altına alır ve fonksiyonlarını kaybetmesine sebep olur.
• Nefes darlığı yaşamanıza ve giderek de astım hastalığına sizi sürükler.
• Vücudunuzun kendini yıpratmasına ve eski aktifliğinizi yitirmenize sebep olur. Bu da yapacağınız işlerinizi duraklayarak yapmanızı esas kılar.
• Kaç yaşında olursanız olun her anlamda unutkanlık yaşamınızı sağlar.
Bu nedenlerin yanı sıra maddi yönden de zararları bulunan sigaranın hem sağlık hem de ekonomik açıdan zararları söz konusudur.
Sigaradan Kurtulmanın Yolları
Sigaranın insan vücudundaki etkileri nelerdir sorusu sigaradan kurtulmanın kilit noktasını oluşturur. Bu etkilerin oldukça fazla olması ve özellikle de kötü olması sağlığına önem veren insanların sigarayı bırakması konusunda tetikler. Hâl böyle olunca da sigaradan uzaklaşmak kolaylaşır. Sigaradan kurtulmanın yolları başlığı altında pek çok etkeni sayabiliriz.
Öncelikle bir arkadaş ortamı ile sigaraya başlamışsanız o arkadaş çevresinden çok geçmeden uzaklaşmanız gerekir. Ya da psikolojik anlamda sıkıntılı süreçlerden geçiyorsanız alanında en iyi psikiyatriye giderek tedavi olmanız şarttır. Sağlıklı bir vücut isteme kararı ile dahi sigaradan kurtulmanız mümkündür.
Not: Sigaranın sağlığa zararı bu denli fazla iken neden bırakmalıyım diye düşünülmemelidir. Sağlıklı bir yaşam için sigara içilmemeli ve sigara ortamından uzak durulmalıdır.