Kitap kafe nasıl açılır? Kazançlı mıdır? Birçoğumuzun aklından, ilerleyen yıllarda bir kafe açmak geçmiştir. Bu iş hem eğlenceli hem çok daha huzurlu bir iş olarak akıllarımızda yer ettiği için, düşünmek bile mutlu edebiliyor. Konsept konusunda yüzlerce fikir gelse de akla, bu konu da yine hobi ve alışkanlıklarınıza göre şekilleniyor. Örneğin çok kitap okuyan, edebiyatla ilgilenen biriyseniz size en cazip gelecek olan kafe konsepti kitap kafedir. Bu tür kafeleri gördüğünüzde ister istemez bir heyecan sarar ve kendi açacağınız kafelerin planlarını yapmaya başlarsınız.
Kitap kafe nasıl açılır?
Kitap kafelerde göze çarpan ilk ayrıntı yaratıcılık. Menülerden masalara, servislerden rafları süsleyen süs eşyalarına kadar her yerde bir yaratıcılık söz konusu oluyor. Örneğin kitap kafelerle dolu olan Kadıköy’de yer alan İkinci Yeni’de menülerin yazar ve şairlerin cümleleriyle dolu olduğunu görebilirsiniz. Bunun yanı sıra arkada çalan hoş müzik, içeriden yer alan geniş kütüphane, duvarlarına asılı notlar ve yerlerde keyif yapan kediler de ilk etapta göze çarpanlardan.
Güzellikleri saymakla bitmeyecek olan bu kafelerin bazı şartları da var tabii. Öncelikle o kitap kafeyi açacak bir kitap birikimine sahip olmak. Bu konuda var olan bir kütüphaneniz varsa oldukça şanslısınız yoksa sonradan kendiniz bu kafe için de oluşturabilirsiniz. Ancak hak verirsiniz ki kendi okuduğunuz ya da karıştırdığınız kitaplardan oluşan bir kafe, bir anda alınmış hazırlanmış bir kütüphaneden çok daha anlamlı olur. Bu aşamada var olan bir kütüphaneye kafe eklemek ya da var olan bir kafeye kütüphane eklemek gibi seçeneklerin yanı sıra bir de işe sıfırdan koyulmak var. Sıfırdan bir kitap kafe açmaktan bahsediyoruz. Bunun için de bütçe iyi hesaplanmalı, tedarikçiler araştırılmalı, mekan konusunda oldukça titiz davranılmalı. Ancak bu tür kafelerle dolup taşan Kadıköy, Taksim, Beşiktaş civarlarından uzak semtlerde de büyük bir kitap kafe açığı olduğu unutulmamalıdır.
Kitap kafe açmak kazançlı mıdır?
Kitap kafelerin ambiyansları da daha önce söylediğimiz gibi oldukça önemli. Bu konuda da rakipler incelenmeli ve sizin kafenizi farklı kılacak ayrıntılar eklenmelidir. Bu tür kafelere örnek vermek gerekirse yine Kadıköy’de yer alan Akademi 1971 Kitapevi Kafe’yi kadraja alabiliriz. Haftanın her günü 22:00’ye kadar açık olan Akademi Kitapevi’nin misafirleri genel itibari ile hep öğrencilerdir. İki katlı olan bu kafe hem arkadaşlarla sohbet etme, hem çay kahve eşliğinde kitap okuma, hem de uygun bir köşe bulup çalışma imkanı verir. Koca bir kütüphanesi vardır ve film gösterimleri, imza günleri ve ücretsiz atölye çalışmaları gibi etkinliklerle de kafeye renk ve farklılık katarlar.
Bir kafe açmak yeterli değildir. O kafede herkesin zevk ve isteğine göre hizmetler, etkinlikler sunmak da müşteri memnuniyeti açısından oldukça önemli. Bu tür atölyeleri, film gösterimlerini bir çok kitap kafede görmeniz mümkün. Buralar bir kafe olmaktan öte, bir çok insan için bir yaşam alanına dönüşür. Bunu sağlayabilmeniz zor fakat bir kez sağladıktan sonra sonuçları sizleri de şaşırtacaktır. Başka insanların orayı evi gibi görmesi ve sürekli ziyarete etmesi en güzel kazanımlardan birine dönüşür.
Diğer önemli kitap kafeler arasında Nişantaşı MOC, Tasarım Bookshop & Cafe, Z Books Coffee Store, Page Cafe Gallery, Petra Coffee, Minoa Cafe Bookstore yer alıyor. Tüm bunlarda da yine yaratıcılık ve bu yaratıcılıkla gelen orjinallik söz konusu. Menülerinden ambiyanslarına kadar hepsinin kendine ait bir ruhu ve kişiliği var. Bu sebeptendir ki insanlar kısa zamanda alışır buralara ve çevrelerine tavsiye etmeye başlarlar. Bu etki de müziğin gücünden de bahsetmek gerek. Kitap kafelerde tercih edilen müzikler de o kafelerin ruhuna uygun olmalı, sıkmamalı, boğmamalı.