Son dönemin en önemli ekonomik gelişmelerinin arasında bulunan akaryakıt fiyatları sürekli olarak değişen rakamlar ile gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Akaryakıtın güncel fiyatı, LPG ve motorinin geldiği son durum araç sahipleri tarafından sürekli olarak takip ediliyor. Akaryakıt fiyatlarını yakından takip eden araç sahipleri ve işletmeler Rusya-Ukrayna savaşı neticesinde yukarı doğru ivme gösteren artışın son gelen indirimler ile rahatlama sağladığını dile getiriyor.
Brent petrol fiyatının 99 dolara kadar gerilemesi neticesinde benzin fiyatlarında beklenen indirim gerçekleşirken bu indirim LPG fiyatlarında herhangi bir gerilemeye neden olmadı. Aksine LPG ürünlerine gelecek olan zam haberi, LPG kullanıcılarını üzdü. Güncel LPG, benzin ve motorin fiyatları araç sahiplerinin takibi altında iken, brent petrol piyasasının yaşamış olduğu dalgalı seyir akaryakıtta yaşanılacak olan indirim ve zammın habercisi oluyor. 8 Temmuz gününde pompalara yansıtılan indirim ile motorin kullanıcılarının yüzü gülerken hemen akabinde yani 9 Temmuz günü yaşanılan zam kullanıcıları hüsrana uğrattı.
Rusya-Ukrayna savaşının akaryakıt fiyatlarında önemli bir rolünün bulunduğu herkes tarafından bilinin bir gerçek. Savaşın ardından bret petrol fiyatı yeniden 100 dolar civarına gelmiş bulunuyor. Benzin fiyatlarına yansıtılan 1,5 liralık indirimin ardından LPG fiyatlarına zam yapılmış olması araç sahipleri tarafından büyük eleştiriye neden oluyor.
Petrolde Yüzde 5 Düşüş
Küresel resesyon beklentilerinde yaşanılan güçlenmenin ardından petrol fiyatları düşüşe geçti. Petrole olan talebin azalacağı konusunda oluşan endişeler bu düşüşte büyük bir rol oynadı. 11 Mayıs günü tespit edilen ham petrol fiyatlarına geri dönen petrol fiyatları bu tarihten itibaren ilk kez 100 doların altına düştü. Dünya çapında görülmekte olan yüksek enflasyon ve resesyon küresel piyasaların dengesine etki etmeye başladı. ABD tarafından açıklanan 10 senelik tahvil faizi % 2,8 civarına gelirken, borsalarda yaşanılan düşüşün yüzde 3 civarına geldiği görülüyor. Ons altının da bu düşüşten nasibini alması beklenenler arasında yer alıyor.
106 puanı aşarak 20 yılın zirvesine çıkan dolar endeksi ekonominin gittikçe çok daha hareketli anlar yaşayacağı noktasında ekonomistleri ve vatandaşları takipte kalmaya sevk ediyor. Avrupa’ da yaşanılan enerji belirsizliği, Norveç’te gaz endüstrisinde çalışanların yapmış olduğu grev ile Euro-Dolar çaprazının 1,02 seviyelerine inmesini sağladı. Petrolde yaşanılan günlük yüzde 5 civarındaki düşüş, resesyon endişelerinin ihtiyaç duyulan enerjiye olan talebin düşeceği beklentisi ile ortaya çıkıyor.
Önce İndirim Sonra Zam
Araç sahiplerinin yüzünü güldüren motorin indirimi 2 lira 10 kuruş olarak pompalara yansıtılırken, indirimin ardından gelen 81 kuruşluk zam indirimin keyfini kaçırmaya yetti. Yapılan yeni zam ile akaryakıt fiyatlarının tekrardan 25 liranın üzerine çıkması akaryakıt kullanıcıları tarafından tepkiyle karşılandı.
Son zamanlarda üst üste yaşanılan zamlar ile iyice bunalan akaryakıt kullanıcıları bu durumun bir an önce artık son bulmasını istiyor. Günden güne zamlı olarak satın alının akaryakıt, pek çok ürünün zamlı olarak satılmasını da beraberinde getiriyor.
LPG’ye İndirim Yok
Motorin ve benzine uygulanan küçük indirimler LPG kullanıcılarını da umutlandırıyor. Ancak yapılan son indirimlerden nasibini alamayan LPG indirim yerine zamlı olarak satılıyor. 14 Temmuz itibariyle geçerli olmak üzere 30 kuruş zamlı olarak satışı yapılacak olan LPG araç sahiplerinin gözünü iyiden iyiye korkutuyor.
Son dönemlerde yaşanılan ekonomik zor süreçlerden en çok nasibini almış olan akaryakıt ürünlerinin bundan sonraki ivmesi herkes tarafından merakla bekleniyor. Yaşanılan zamların pek çok kalem ürüne yansıması vatandaşın zorlu ekonomik dönemlerden geçmesinde de büyük bir rol oynuyor.