Ev Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

1532 0
Ev Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev satın alınırken dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunmaktadır. İster yatırım amaçlı ister içinde yaşamak için olsun, satın alma işleminden önce mutlaka üzerine iyice düşünülmeli, olumlu olumsuz yönler dikkatlice değerlendirilmelidir. Karar verilirken gözden kaçırılan herhangi bir detay, alıcı için geri dönüşü olmayan bir hataya sebep olabilir. Bu nedenle konut satın alma konusunda öncelikle neleri değerlendirmek gerektiğini bilmek gerekmektedir.

Ev Alırken Göz Önünde Bulundurulması Gereken Hususlar

  • Bütçe: Öncelikle satın almak istenen konutun, alıcının bütçesiyle uyumlu olup olmadığına bakılmalıdır. Alıcı kendi bütçesine uygun durumdaki konutları araştırarak, fiyat karşılaştırması yaparak doğru bir sonuca varabilir.
  • Tapu ve ruhsat: Alınması hedeflenen konutun hukuki olarak alıcıyı zora sokmaması için gerekli resmi belgelerinin tam olması gerekmektedir. Tapu işlemleri de dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.
  • Doğal felaketler: Alınması düşünülen konut, deprem, sel, yangın vb. gibi doğal afetler açısından riskli bir yerde ise konut için gerekli önlemlerin alınıp alınmadığına dikkat edilmelidir.
  • Konum: Konutun, bulunduğu yere ulaşım şartları, şehir merkezine uzaklığı, çevresinde neler bulunduğu, konumu itibariyle sunduğu avantaj ya da dezavatajlar mutlaka değerlendirilmesi gerekilen hususların başında gelmektedir.
  • Büyüklük: Alıcının ihtiyaçları doğrultusunda dikkat etmesi gereken noktalardan birisi de konutun büyüklüğüdür. Bunu metrekare olarak da, oda sayısı olarak da değerlendirmek, ihtiyaca göre seçim yapmak gerekmektedir.
  • Fiyat Değerlendirmesi: Satın alınacak konutun ederinin altında mı yoksa üstünde mi bir fiyatla satışa çıktığını değerlendirmek için piyasa araştırması yapılması gerekir. Birbirine benzer durumda olan konutlar arasında fiyat karşılaştırması da yapmak önemlidir.
  • Evde kiracı olup olmaması durumu: Eğer alınacak konutun içerisinde bir kiracı varsa, bu kiracının çıkıp çıkmaması, kalacaksa şartların ne olacağı kiracılarla da görüşülüp değerlendirilmelidir.
  • İpotek ve haciz durumu: Konut üzerinde haciz veya ipotek durumunun söz konusu olup olmadığına mutlaka dikkat edilmelidir. Bu noktada yapılacak bir hatayla haciz veya ipoteğin sorumluluğu yeni ev sahibine kalacaktır.
  • Estetik: Konutun iç ve dış mimarisi, satın alacak kişinin zevklerine uygun olup olmadığı, düzeni vb. durumlar da değerlendirilmelidir.
  • Ödeme İşlemleri: Konutun satın alınması durumunda ödeme işlemlerinin ne şekilde yapılacağı da göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun yanı sıra satın alma işleminde ev sahibi ile değil de bir aracı ile muhatap olunacaksa, aracının alacağı komisyon da hesap edilmelidir.
  • Diğer: Yukarıda sayılan hususların yanında, komşuluk durumu, konutun hangi cepheye baktığı, bina yaşı, rutubet, aidat ödemeleri, konutun hangi malzemelerden inşa edildiği vb. gibi durumlara da dikkat edilmelidir.

Ev Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ödeme İşlemi Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Satın alma aşamasına gelindiğinde önem kazanan diğer bir konu da ödemenin yapılmasıyla ilgilidir. Birçok farklı ödeme seçeneği arasından güvenli olan yöntemi seçmek önemlidir. Sahte para, hırsızlık vb. durumların önüne geçilebilmesi için dikkatli olmak gerekmektedir. Ödemeyi elden yapmak yerine, havale veya EFT gibi yöntemleri tercih etmek daha güvenli bir yöntem olabilir. Bunun yanı sıra e-devlet üzerinden tapu takas sistemi aracılığıyla da ödeme yapılabilir. Böylece alım-satım esnasında yaşanabilecek sorunların önüne geçilmiş olunur.

Tapu İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev satın alırken en önemli hususlardan birisi tapu işlemleridir. Tapu işlemlerinde herhangi bir eksik ve hata ciddi problemlerin doğmasına neden olabilmektedir. Tapuda sorun yaşamamak adına dikkat edilmesi gereken unsuları şu şekilde inceleyebiliriz:

  • Tapu Müdürlüğü’nden alınacak konut hakkında gerekli belgeler kontrol edilip incelenebilir. Konutun vergi borcu olup olmadığı, DASK poliçesi, konutun üzerinde ipotek veya hacizlik bir durum olup olmadığı sorgulanabilir, iskan ruhsatı incelenebilir. Hukuki olarak herhangi bir sıkıntı olmadığından emin olmak gerekir.
  • Tapu işlemi için gidildiğinde gerekli belge ve evrakların eksiksiz olması gerekmektedir.
  • Emlak vergisi ve tapu harcını kimin ödeyeceği önceden belirlenmelidir.